Facelift voor foyer Sassenheims Theater ’t Onderdak

Sassenheim- “Het is niet meer gezellig en functioneert gewoon niet meer.” Dat zegt Anja Ruikes van de vrijwilligerscommissie zaal-bar-foyer van Theater ’t Onderdak aan de J.P. Gouverneurlaan in Sassenheim over de foyer. Lees het interview en de plannen ==>

faceliftfoyer
12 Jun

“Het is niet meer gezellig en functioneert gewoon niet meer.” Dat zegt Anja Ruikes van de vrijwilligerscommissie zaal-bar-foyer van Theater ’t Onderdak aan de J.P. Gouverneurlaan in Sassenheim over de foyer. “Alles is bijna 20 jaar oud, oogt bijzonder armetierig en vertoont armoe. Hoogste tijd voor vernieuwing.” Komende maanden gaan de vier derdejaars studenten Marleen van der Ploeg, Dewi Stuit, Alicia del Pozo Gallardo en Miranda Dobbe van de HMC (Hout- en Meubileringcollege) mbo vakschool Amsterdam in het kader van hun stageproject de uitdaging aan en dompelen zij samen met een groep vrijwilligers de foyer in een facelift. “Echt ’t avondje uit gevoel, dat is wat we ervan willen maken.”

Binnen het bestuur van ’t Onderdak borrelt het al enkele maanden, ze wil iets anders aan de onrustig ogende en kleurrijk beschilderde muren en op de echoklinkende vieze plavuizen vloer. Ruikes begrijpt die wens wel. “De foyer leeft in de samenleving”, stelt de vrijwilliger onomwonden. “Steeds meer wordt de foyerruimte gebruikt door een breed geschakeerd publiek, niet alleen door toneelverenigingen en muzikanten voor hun voorstellingen en optredens maar ook door buitenlui voor presentaties, verenigingsfeesten en vergaderingen. En daarbij… ’t Onderdak vervult ook echt een streekfunctie. Wie bijvoorbeeld niet naar een optreden kan in de eigen woonplaats kijkt al snel in de programma’s bij de theaters in de omliggende dorpen.”
Met het oog op het vieren van het 20-jarig bestaan volgend jaar september ontwikkelde de speciaal voor deze facelift gevormde projectgroep, met onder meer de gepensioneerde ontwerper Ton Janssen en de vrijwilligers Jan en Carla Westerbeek en Evert en Anja Ruikes, de afgelopen maanden in samenspraak met docente en mentor Mieke van den Dool van de HMC mbo vakschool Amsterdam een project waarvan Van den Dool eind maart dit jaar de gedetailleerde omschrijving op het intranet van de school plaatste. “Is dat niet wat voor jullie stageproject”, worp diezelfde Van den Dool het project de vier studenten -alle vier Bollenstrekers en studerend onder haar begeleiding- in de schoot. “Gaaf en superleuk”, reageerden Van der Ploeg en Stuit meteen. “Lekker veel zelfstandig bezig zijn en daarbij is het enorm leerzaam. Alle facetten uit de theorieboeken komen aan de orde.” Dobbe en Del Pozo Gallardo glunderen. “Die creatieve vrijheid is fijn hoewel je toch heel vakinhoudelijk bezig bent.” Sinds eind vorige week is het ontwerp definitief. De vier studenten praten over een grootscheepse facelift waarbij alles rigoureus wordt aangepakt, van vloer tot muur en van meubilair tot verlichting en waarbij met name de akoestiek extra aandacht krijgt. De gemeente Teylingen, die als eigenaar van het gebouw door de projectgroep van de plannen in kennis gesteld, was volgens Ruikes serieus geïnteresseerd, maar wil hoe jammer ook -nog- niet de portemonnee trekken voor -een deel van- de kosten die op 30.000 euro, louter het materiaal, zijn begroot. Stuit en Dobbe, die het project als een win-winsituatie voor het theater kwalificeren, zien het resultaat al helemaal voor ogen. “Niet alleen veel sfeervoller maar ook een veel en veel chiquere uitstraling. Bezoekers gaan echt weer ’t avondje uit gevoel ervaren.” Naar verwachting start de klus, die enige maanden behelst, deze zomer. Theater ’t Onderdak, die zich staande houdt zonder betaalde krachten en subsidies maar volledig draait op enthousiaste vrijwilligers, is gestart met crowdfunding.

door Ingrid Langeveld

Foto: (onder van links naar rechts): studenten Dewi Stuit en Alicia del Pozo Gallardo, boven: Miranda Dobbe en Marleen van der Ploeg; uiterst rechts Anja Ruikes van de projectgroep van het theater. “Smaken veranderen, het is hoogste tijd voor vernieuwing.”

Genres